Regimuri de neproliferare şi control al…

Aranjamentul de la Wassenaar

Aranjamentul de la Wassenaar a fost constituit pentru a contribui la stabilitatea şi securitatea regională şi internaţională prin promovarea transparenţei şi responsabilităţii în transferurile de arme convenţionale şi produse şi tehnologii cu dublă utilizare, prevenind astfel acumulările destabilizatoare.

În cadrul Aranjamentului, statele participante îşi propun să asigure, prin intermediul politicilor naţionale în domeniu, că transferul acestor produse nu contribuie la dezvoltarea sau înarmarea excesivă în măsură să ameninţe securitatea şi stabilitatea regională sau internaţională.

Decizia de a transfera sau respinge transferul unui asemenea produs rămâne pe mai departe responsabilitatea fiecărui stat în parte. Toate deciziile şi măsurile adoptate în cadrul Aranjamentului sunt luate în conformitate cu legislaţia naţională, iar aplicarea lor este lăsată la discreţia fiecărui stat participant.

Reprezentanții statelor participante se întâlnesc în mod regulat la Viena unde se află secretariatului Aranjamentului de la Wassenaar.

Reuniunea plenara a Aranjamentului de la Wassenaar este organismul de luare a deciziilor și de conducere şi se reunește, de regulă, în luna decembrie. Președinţia plenarei este asigurată prin rotație, anual, de statele participante.

Statele participante la Regim sunt: Argentina, Australia, Austria, Belgium, Bulgaria, Canada, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Japan, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Republic of Korea, Romania, Russian Federation, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, Ukraine, United Kingdom and United States.

Link către site-ul Aranjamentului de la Wassenaar: http://www.wassenaar.org/index.html

 

Dejun de lucru oferit şefilor de misiune UE

12.04.2019

La 12 aprilie 2019, România, în calitate de PRES UE, a găzduit cel de-al doilea dejun…

Dialogul politic UE - Liga Statelor Arabe

11.04.2019

În calitate de reprezentant al Președinției rotative a UE, ambasadorul Cristian…